
Hatay Puti Yemekçilik'te Hijyen
"Sektör, hijyeni iyi uygulayan kişilerin omuzlarında yükselir," bilinci ile yola çıkmak gerekir. Hijyen uygulamaları üretim alanının hijyeninin yanı sıra personel hijyeni, alet ve ekipman hijyeni ile sağlanmaktadır.
Yemek şirketlerinde amaç hizmet sunulan insanların sağlıklı, dengeli ve güvenli beslenmesini sağlamaktır. Güvenilir gıda fiziksel, kimyasal veya mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmaya uğramamış gıdadır. Güvenli gıda kaliteli tedarikçi ile başlar. Tedarik sürecinde alınan hammaddeye dikkat edilmezse, gıdanın işlenmesindeki diğer aşamalara ne kadar dikkat edilirse edilsin güvenilir gıdaya ulaşmak mümkün olmaz. Uygun hammadde tedarik edildikten sonra hammaddeler uygun şartlarda muhafaza edilmelidir. Her gıda maddesi için uygulanan muhafaza yöntemi farklıdır. Gıda depolarında fifo sistemi dikkate alınmalıdır. İlk giren ürünün ilk çıkması sağlanmalıdır. Gıda depolarında sıcaklık, nem gibi parametreler belli periyotlarda kontrol edilmelidir.
Gıdaların üretim yeri sanitasyon açısından uygun olmalıdır. Üretimde çalışan tüm personelin hijyen kurallarına uyması sağlanmalı ve kontrolleri yapılmalıdır. Temizlik ve dezenfeksiyon belli periyotlarda yapılmalı, temizliğin sürekliliği sağlanmalıdır.
Yemek üretim yerlerinde hijyen kurallarına, muhafaza koşullarına, kişisel hijyene, alet, ekipman ve üretim yerinin hijyenine dikkat edilmesi, beraberinde sağlıklı ve kaliteli gıdayı getirir.